
 

 

        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MISSISSIPPI DEPARTMENT OF ENVIRONMENTAL QUALITY 

OFFICE OF COMMUNITY ENGAGEMENT 

Small Business Environmental Assistance Program 

 

Frequently Asked Questions 

on the  

Dental Office Category Rule  
EPA DEVELOPED THESE FAQS BASED ON THE DENTAL OFFICE CATEGORY RULE AT 

40 CFR PART 441.  
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    Continued QUESTIONS & ANSWERS 

Is the amalgam collected in the separator considered a hazardous waste 

under the Resource Conservation and Recovery Act (RCRA)? 

Yes. The amalgam collected in a separator is likely to be a hazardous waste under RCRA 

due to the mercury and silver content of the amalgam. However, dental offices producing 

less than 100 kg of hazardous waste/ month AND less than 1 kg of acute hazardous 

waste per month are considered “Very Small Quantity Generators” (VSQGs are regulated 

under § 262.14) and are exempt from most RCRA requirements for the disposal of their 

hazardous waste (Note that VSQGs were formerly called “conditionally exempt small 

quantity generators” (CESQGs) but were renamed in November 2016). EPA    generally 

does not expect dental offices collecting amalgam waste to be above the VSQG threshold. 

A generator must count all of the hazardous waste it generates in a calendar month, not 

just the amount of amalgam, to determine what RCRA generator category is appropriate. If 

you believe you may qualify as a “Small Quantity Generator” (dental office that produces 

100-1000 kg of hazardous waste per month AND less than 1 kg acute hazardous waste per 

month) or a “Large Quantity Generator” (dental office generates more than 1000 kg of 

hazardous waste per month OR more than 1 kg of acute hazardous waste per month), 

please contact your state hazardous waste authority to understand your requirements for 

the management of hazardous waste. Links to state environmental agencies are on EPA’s 

website at www.epa.gov/hwgenerators/links-hazardous-waste-programs-and-us-state-

environmental-agencies 

 

My practice now changing ownership. Do I or the new owner need to submit a 

one-time compliance report? 

Yes. If a dental discharger transfers ownership of the facility, then the new owner must 
submit a new one-time compliance report to the Control Authority. See above for compliance 
deadlines and § 441.50(a)(4). 

Does the prohibition on the use of oxidizing or acidic cleaners in dental unit water 

lines apply to cleaners used in the water supply lines that connect to items such 

as handpieces, ultrasonic scalers or air/water syringes? 

No. The purpose of the best management practice (BMP) specified in § 441.30(b)(2) is to prohibit 

the use of cleaners that solubilize mercury from dental amalgam in the wastewater lines in a dental 

facility. In developing the rule, EPA did not evaluate the use of cleaning products that may be used 

in dental equipment that is connected to water supply lines such as hand pieces, ultrasonic scalers, 

or air/wat er syringes. While de minimus amounts of such products may eventually be indirectly 

discharged through a wastewater line in a dental facility, the prohibition in § 441.30(b)(2) was not 

intended to prohibit dental unit water line cleaning products when those products are used in water 

supply lines to ensure the safety of the water that dentists place in their patient's mouth. 

1-833-256-4820 



 

 

Frequently Asked       uestions on the Dental Office Category Rule 

What are the basic requirements of the rule? 

 

     

                                                                                                                                                        

 

 

                                                                                                                                                        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                  

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                           

 

 

          

          

          

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                          

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          

          

          

   

What information must be in my one-time compliance report? 

 Q  & A  nswers 

Who must comply with this rule? 

The vast majority of dental facilities that discharge wastewater into a publicly owned 

treatment works (POTW) (e.g., municipal sewage system) are subject to this rule (“dental 

dischargers”). However, there are some exceptions.  

Dental dischargers that do not place dental amalgam, and do not remove dental amalgam 

except in limited emergency or unplanned, unanticipated circumstances are exempt from 

any further requirements as long as they certify as such in a one-time compliance report 

to their Control Authority.  

Dental dischargers that exclusively practice one or more of the following specialties are 

not subject to any of the rule’s requirements, including submission of a one-time 

compliance report to their Control Authority: 

▪ Oral pathology  
▪ Oral and maxillofacial radiology 
▪ Oral and maxillofacial surgery  
▪ Orthodontics  
▪ Periodontics  
▪ Prosthodontics 

Additionally, mobile units are not subject to any of the rule’s requirements, including 
submission of a one-time compliance report to their Control Authority. A mobile unit is a 
specialized mobile self-contained van, trailer, or equipment used in providing dentistry 
services at multiple locations. Dental facilities that do not discharge their amalgam 
process wastewater into a POTW are also not subject to any of the rule’s requirements, 
including submission of a one-time compliance report to their Control Authority. For 
example, dental facilities that discharge amalgam process wastewater into a septic 
system are not subject to this rule. To determine if the EPA rule applies to your facility, 
see § 441.10 (Applicability). 

The requirements for dental dischargers subject to the rule are detailed in the rule. Here, they are 
summarized as follows: 

▪ Ensure the removal of dental amalgam solids from all amalgam process wastewater via 
amalgam separator(s) or equivalent device(s) that meet the standard of the final rule. See 
§ 441.30(a)(1-2) for an existing source and § 441.40 for a new source. 

▪ Implementation of two best management practices. See § 441.30(b) for an existing source 
and § 441.40 for a new source. 

▪ Comply with reporting requirements. See § 441.50(a). 
▪ Maintain and make available for inspection certain records documenting compliance. See 

§ 441.50(b). 

Do I have to replace my existing separator? 

It depends. § 441.30(a)(1)(iii) of the rule allows dental dischargers that had installed and were 

using an amalgam separator prior to June 14, 2017 to continue to use it until June 14, 2027 if it 

is functioning properly and does not need to be replaced. This is referred to as a “grandfathering” 

provision or clause. The facility must still file a one-time compliance report certifying such by 

October 12, 2020. If the amalgam separator meets the standards of the rule, see § 441.30(a)(1-

2), the grandfathering provision need not apply. 

If a dental discharger covered by the grandfather clause transfers ownership, the new owner may 

continue using the grandfathered separator until June 14, 2027 if it is functioning properly and 

does not need to be replaced. The new owner must still file the one-time compliance report.  

 

What are the correct dates that are relevant to the grandfathering provision in § 

441.30(a)(1)(iii)? 

In the original Federal Register publication of the final rule, there was a typographical error in one 
of the dates in the grandfathering provision. The corrected version of the provision is: “A dental 
discharger subject to this part that operates an amalgam separator that was installed at a dental 
facility prior to June 14, 2017, satisfies 3 the requirements of paragraphs (a)(1)(i) and (ii)  
of this section until the existing separator is replaced as described in paragraph (a)(1)(v) of this 

section or until June 14, 2027, whichever is sooner.” 

 
 

Does this rule have recordkeeping requirements for dental dischargers? 

Yes. In Mississippi, dental dischargers must maintain for a minimum of three years: 1) 

inspections, and results of each inspection of the amalgam separator(s); 2) Documentation of 

amalgam retaining container replacement; 3) Documentation of all dates that collected dental 

amalgam is picked up/shipped for disposal, and the name of the disposal facility receiving the 

amalgam retaining containers; 4) Documentation of any repair/replacement of an amalgam 

separator, 5) Manufacturers operating manual for the current amalgam separator.  For more 

details about the recordkeeping requirements see § 441.50. 

Does this rule have inspection or maintenance requirements for dental 

dischargers? 

Yes. The amalgam separator(s) must be inspected in accordance with the manufacturer's 

operating manual to ensure proper operation and maintenance of the separator(s) and to 

confirm that all amalgam process wastewater is flowing through the amalgam retaining portion 

of the amalgam separator(s). See § 441.30 for more details. 

The MS Department of Environmental Quality has developed a one-time compliance report 
that requests information needed to certify compliance with the Rule. The one-time compliance 
report for dental dischargers subject to this part that do not place or remove dental amalgam 
as described at §441.10(f) must include the: facility name, physical address, mailing address, 
contact information, name of the operator(s) and owner(s); and a certification statement that 
the dental discharger does not place dental amalgam and does not remove amalgam except 
in limited circumstances. 
 
MDEQ is also requiring specific information about the amalgam separator, such as make and 
model. 
 

 
 

Where should dental dischargers send their one-time compliance report? 

Who is my “Control Authority?” 

The Control Authority in Mississippi is the MS Department of Environmental Quality.  Dentists 
should send their one-time compliance report to MS Department of Environmental Quality.  The 
one-time compliance report can be found at www.mdeq.ms.gov/dentalrule.   You may also 
contact Small Business Environmental Assistance Program Coordinator, Trayce Thomas at 601-
961-5793 or MDEQ Office of Pollution Control, Christopher Messemore at 601-961-5647.   

What are the compliance deadlines? 

Dental dischargers (under any ownership) that were discharging into municipal sewage systems 
prior to July 14, 2017 (“existing sources”) must be in compliance with the standards by July 14, 
2020, and submit a one-time compliance report certifying such by October 12, 2020. 

Dental dischargers whose first discharge to a municipal sewage system occurs after July 14, 
2017 (“new sources”) must be in compliance with the standards immediately and submit a one-
time compliance report certifying such within 90 days after first discharge to a POTW.  

In June 2017, the U.S. Environmental Protection Agency (EPA) promulgated their final 
Dental Effluent Guidelines Rule under the Clean Water Act, which requires installation 
of amalgam separators at most dental practices. These pretreatment standards are 
meant to reduce discharges of mercury from dental facilities that discharge into publicly 
owned treatment works (POTWs).  POTWs are usually municipal owned wastewater 
treatment systems that treat domestic sewage.  The Dental Office Category regulation 
is codified at 40 CFR Part 441 and can be read in depth on the EPA website. 
 
The Mississippi Department of Environmental Quality (MDEQ) is the “Control Authority” 
responsible for managing the certifications and compliance reports that are required by 
the Dental Office Category Rule.  MDEQ is developing program guidelines and 
requirements to incorporate the federal requirements into existing state programs and 
the agency will be conducting outreach through the SBEAP to dental facilities around 
the state in the near future.  Updates with more information will also be provided to the 
MS Dental Association for dissemination. 
 
If you have concerns about the Dental Office Category Rule and how the state of 
Mississippi will enforce it, please contact MDEQ Office of Pollution Control, 
Christopher Messemore at 601-961-5647 or MDEQ Office of Community 
Engagement, Trayce Thomas at 601-961-5793. 

http://www.mdeq.ms.gov/dentalrule

